Hanuman Chalisa Lyrics: श्रीगुरु चरन सरोज रज निजमन मुकुरु सुधारि, एक क्लिक में पढ़ें पूरी हनुमान चालीसा

Hanuman Chalisa Lyrics In Hindi (श्रीगुरु चरन सरोज रज, निजमन मुकुरु सुधारि, बरनउं रघुबर बिमल जसु, जो दायक फल चारि): हनुमान जयंती (Hanuman Jayanti) पर हनुमान चालीसा का पाठ जरूर करें। कहते हैं इस पाठ को करने से बजरंगबली जल्दी प्रसन्न हो जाते हैं।

hanuman chalisa

हनुमान चालीसा लिरिक्स इन हिंदी यहां देखें

Hanuman Chalisha Lyrics: हनुमान जयंती का दिन सनातन धर्म के लोगों के लिए बेहद खास होता है क्योंकि इस दिन श्रीराम भक्त हनुमान का जन्मोत्सव मनाया जाता है। कहते हैं इस दिन हनुमान जी की पूजा करने से भक्तों की सारी मनोकामनाएं पूर्ण हो जाती हैं और सारे कार्य बिना किसी विघ्न के सफल हो जाते हैं। बता दें कि हनुमान जी सभी संकटों का नाश करने वाले देव हैं। इसलिए उन्हें संकटमोचन भी कहा गया है। धार्मिक मान्यताओं के अनुसार हनुमान चालीसा का पाठ करना अत्यंत ही फलदायी माना गया है। इस पाठ को करने से डर, भय और शत्रुओं का नाश होता है। यहां देखिए हनुमान चालीसा लिरिक्स इन हिंदी और अंग्रेजी दोनों में।

Hanuman Jayanti 2023 Puja Vidhi, Muhurat

हनुमान चालीसा लिरिक्स (Hanuman Chalisa Lyircs)

दोहा

श्रीगुरु चरन सरोज रज, निजमन मुकुरु सुधारि।

बरनउं रघुबर बिमल जसु, जो दायक फल चारि।।

बुद्धिहीन तनु जानिके, सुमिरौं पवन-कुमार।

बल बुधि बिद्या देहु मोहिं, हरहु कलेस बिकार।।

चौपाई

जय हनुमान ज्ञान गुन सागर।

जय कपीस तिहुं लोक उजागर।।

राम दूत अतुलित बल धामा।

अंजनि-पुत्र पवनसुत नामा।।

महाबीर बिक्रम बजरंगी।

कुमति निवार सुमति के संगी।।

कंचन बरन बिराज सुबेसा।

कानन कुण्डल कुँचित केसा।।

हाथ बज्र औ ध्वजा बिराजे।

कांधे मूंज जनेउ साजे।।

शंकर सुवन केसरी नंदन।

तेज प्रताप महा जग वंदन।।

बिद्यावान गुनी अति चातुर।

राम काज करिबे को आतुर।।

प्रभु चरित्र सुनिबे को रसिया।

राम लखन सीता मन बसिया।।

सूक्ष्म रूप धरि सियहिं दिखावा।

बिकट रूप धरि लंक जरावा।।

भीम रूप धरि असुर संहारे।

रामचन्द्र के काज संवारे।।

लाय सजीवन लखन जियाये।

श्री रघुबीर हरषि उर लाये।।

रघुपति कीन्ही बहुत बड़ाई।

तुम मम प्रिय भरतहि सम भाई।।

सहस बदन तुम्हरो जस गावैं।

अस कहि श्रीपति कण्ठ लगावैं।।

सनकादिक ब्रह्मादि मुनीसा।

नारद सारद सहित अहीसा।।

जम कुबेर दिगपाल जहां ते।

कबि कोबिद कहि सके कहां ते।।

तुम उपकार सुग्रीवहिं कीन्हा।

राम मिलाय राज पद दीन्हा।।

तुम्हरो मंत्र बिभीषन माना।

लंकेश्वर भए सब जग जाना।।

जुग सहस्र जोजन पर भानु।

लील्यो ताहि मधुर फल जानू।।

प्रभु मुद्रिका मेलि मुख माहीं।

जलधि लांघि गये अचरज नाहीं।।

दुर्गम काज जगत के जेते।

सुगम अनुग्रह तुम्हरे तेते।।

राम दुआरे तुम रखवारे।

होत न आज्ञा बिनु पैसारे।।

सब सुख लहै तुम्हारी सरना।

तुम रच्छक काहू को डर ना।।

आपन तेज सम्हारो आपै।

तीनों लोक हांक तें कांपै।।

भूत पिसाच निकट नहिं आवै।

महाबीर जब नाम सुनावै।।

नासै रोग हरे सब पीरा।

जपत निरन्तर हनुमत बीरा।।

संकट तें हनुमान छुड़ावै।

मन क्रम बचन ध्यान जो लावै।।

सब पर राम तपस्वी राजा।

तिन के काज सकल तुम साजा।।

और मनोरथ जो कोई लावै।

सोई अमित जीवन फल पावै।।

चारों जुग परताप तुम्हारा।

है परसिद्ध जगत उजियारा।।

साधु संत के तुम रखवारे।।

असुर निकन्दन राम दुलारे।।

अष्टसिद्धि नौ निधि के दाता।

अस बर दीन जानकी माता।।

राम रसायन तुम्हरे पासा।

सदा रहो रघुपति के दासा।।

तुह्मरे भजन राम को पावै।

जनम जनम के दुख बिसरावै।।

अंत काल रघुबर पुर जाई।

जहां जन्म हरिभक्त कहाई।।

और देवता चित्त न धरई।

हनुमत सेइ सर्ब सुख करई।।

सङ्कट कटै मिटै सब पीरा।

जो सुमिरै हनुमत बलबीरा।।

जय जय जय हनुमान गोसाईं।

कृपा करहु गुरुदेव की नाईं।।

जो सत बार पाठ कर कोई।

छूटहि बन्दि महा सुख होई।।

जो यह पढ़ै हनुमान चालीसा।

होय सिद्धि साखी गौरीसा।।

तुलसीदास सदा हरि चेरा।

कीजै नाथ हृदय महं डेरा।।

दोहा

पवनतनय संकट हरन, मंगल मूरति रूप।

राम लखन सीता सहित, हृदय बसहु सुर भूप।।

Hanuman Chalisa English Lyrics

॥ Doha ॥

Shri guru charan saroj raj neej manu mukur sudhari ।

Baranu raghubar bimal jasu jo dayaku phal chari ॥

Buddhi heen tanu janike sumero pavan kumar ।

Bal buddhi bidya deu mohi harau kales bikar ॥

॥ Chaupayee ॥

Jai Hanuman gyan gun sagar ।

Jai kapis tihu lok ujagar ॥01॥

Ram doot atulit bal dhama ।

Anjaani-putra pavan sut nama ॥02॥

Mahabir bikram Bajrangi ।

Kumati nivar sumati ke sangi ॥03॥

Kanchan baran biraj subesa ।

Kanan kundal kunchit kesa ॥04॥

Hath bajra aur dhvaja biraje ।

Kaandhe munj janeu saje ॥05॥

Sankar suvan Kesari nandan ।

Tej pratap maha jag bandan ॥06॥

Bidyavaan guni ati chatur ।

Ram kaj karibe ko aatur ॥07॥

Prabhu charitra sunibe-ko rasiya ।

Ram Lakhan Sita maan basiya ॥08॥

Sukshma roop dhari Siyahi dikhava ।

Bikat roop dhari Lank jarava ॥09॥

Bhim roop dhari asur sahare ।

Ramachandra ke kaj savare ॥10॥

Laye sanjivan Lakhan jiyaye ।

Shri Raghuvir harashi ur laye ॥11॥

Raghupati kinhi bahut badhaee ।

Tum mam priye Bharat-hi-sam bhai ॥12॥

Sahas badan tumharo jas gaave ।

Asa-kahi Shripati kantha lagave ॥13॥

Sankadik brahmadi munisa ।

Narad-sarad sahit ahisa ॥14॥

Jum Kuber digpaal jaha teh ।

Kabi Kovid kahi sake kahan teh ॥15॥

Tum upkar Sugreevahi keenha ।

Ram milaye rajpad deenha ॥16॥

Tumharo mantra Vibhishan maana ।

Lankeshvar bhaye sab jag jana ॥17॥

Yug sahastra jojan par bhanu ।

Leelyo tahi madhur phaal janu ॥18॥

Prabhu mudrika meli mukh mahi ।

Jaladi langhi gaye achraj nahi ॥19॥

Durgaam kaj jagat ke jete ।

Sugam anugraha tumhre tete ॥20॥

Ram duwaare tum rakhvare ।

Hoat na adyna binu paisare ॥21॥

Sab sukh lahe tumhari sarna ।

Tum rakshak kahu ko darna ॥22॥

Aapan tej samharo aape ।

Teenho lok hank teh kanpe ॥23॥

Bhoot pisaach nikat nahin aave ।

Mahabir jab naam sunave ॥24॥

Nase rog hare sab peera ।

Japat nirantar Hanumant beera ॥25॥

Sankat se Hanuman chudave ।

Man karam bachan dyan jo lave ॥26॥

Sab par Ram tapasvee raja ।

Teen ke kaj sakal tum saja ॥27॥

Aur manorath jo koi lave ।

Sohi amit jeevan phal pave ॥28॥

Charo yug partap tumhara ।

Hai parasiddha jagat ujiyara ॥29॥

Sadhu sant ke tum rakhware ।

Asur nikanandan Ram dulare ॥30॥

Ashta-sidhi nav nidhi ke daata ।

Asabar deen Janki mata ॥31॥

Ram rasayan tumhare pasa ।

Sada raho Raghupati ke dasa ॥32॥

Tumhare bhajan Ram ko paave ।

Janam-janam ke dukh bisrave ॥33॥

Anth-kaal Raghubar pur jaee ।

Jaha janma Hari-bhakht kahaee ॥34॥

Aur devta chitta na dharaee ।

Hanumanth se he sarba sukh karaee ॥35॥

Sankat kate-mite sab peera ।

Jo sumire Hanumat balbeera ॥36॥

Jai Jai Jai Hanuman gosaee ।

Krupa karahu gurudev ki naee ॥37॥

Jo sath baar paath kar koi ।

Chuthee bandhi maha sukh hoee ॥38॥

Jo yaha padhe Hanuman Chalisa ।

Hoye Siddhi Sakhi Gaurisa ॥39॥

Tulsidas sada Hari chera ।

Keeje nath hridaye maha dera ॥40॥

॥ Doha ॥

Pavan tanay sankat harana mangal murti roop ।

Ram Lakhan Sita sahit hriday basau sur bhuup ॥

देश और दुनिया की ताजा ख़बरें (Hindi News) अब हिंदी में पढ़ें | अध्यात्म (spirituality News) की खबरों के लिए जुड़े रहे Timesnowhindi.com से | आज की ताजा खबरों (Latest Hindi News) के लिए Subscribe करें टाइम्स नाउ नवभारत YouTube चैनल

लेटेस्ट न्यूज

लवीना शर्मा author

धरती का स्वर्ग कहे जाने वाले जम्मू-कश्मीर की रहने वाली हूं। पत्रकारिता में पोस्ट ग्रेजुएट हूं। 10 साल से मीडिया में काम कर रही हूं। पत्रकारिता में करि...और देखें

End of Article

© 2024 Bennett, Coleman & Company Limited